Hemodiyaliz Su Arıtma Sistemleri
Diyalizde neden su arıtmaya ihtiyacımız var?
Diyalizde su dört farklı amaç için kullanılır:
- Karıştırma konsantresi
- Diyalizat yapmak
- Diyalizörün yeniden işlenmesi
- Konsantre sürahileri yıkamak
Normal bir insan vücudu sağlıklı olduğunda içme suyundaki zararlı maddeleri bertaraf edebilir. Sindirim sistemi, bağışıklık sistemi ve böbrek bu toksinlerin korunmasına veya atılmasına yardımcı olur. Diyalize giren hastalar bu korumaya sahip değildir. Diyalizde kan, diyalizatör membranından diyalizatla temas eder. Kirlenmiş su hastalığa veya ölüme neden olabilir. Bu nedenle su, su arıtma sistemlerinden geçirilir.
Su evrensel çözücüdür. Yağış sırasında su havayla temas ederek toprağa ulaşır. Havadan karbondioksit (CO2), kükürt dioksit (SO2) ve diğer kirleticilerle karışır. Karaya ve toprağa ulaştığında, kalsiyum (Ca2+), magnezyum (Mg2+), diğer elementler ve tuzlar, endüstriyel atıklar ve yüzey aktif maddeler gibi kirletici maddeleri de içine alır.
Peki, musluk suyunda bulunan kirlilik türleri nelerdir?
Musluk suyunda bakteri, virüs, pestisitler, deterjan, magnezyum, kalsiyum, hidrokarbon, klor, endüstriyel atık vb. gibi çeşitli kirlilikler vardır. Bu kirlilikler suyun kaynağına bağlıdır:
1. Yeraltı suyu
Yeraltı suyu, kuyulardan ve kaynaklardan gelen sudur. Demir, kalsiyum ve magnezyum gibi birçok iyon içerir, ancak yüzey suyundan nispeten daha düşük mikrop içerir.
2. Yüzey suyu
Yüzeysel su kaynakları genellikle göller, göletler, nehirler ve rezervuarlardır. Daha düşük iyonlar içerir; ancak, daha yüksek pestisitler, endüstriyel atıklar, kanalizasyon ve mikroplar.
Bazı safsızlıkların toksik etkileri nelerdir?
Üretilen saf su kalitesi hasta sağlığı için çok önemlidir. Ancak su kalitesi diyaliz için gerekli kalitede olmadığında, sudaki toksik maddeler nedeniyle oldukça tehlikeli olan diyaliz hastalarında endikasyonlar ortaya çıkmaktadır.
Etki
|
Kirleticiler
|
Anemi
|
Alüminyum, kloramin, bakır
|
Hemoliz
|
Kloramin, florür
|
Kemik hastalığı
|
Alüminyum, florür
|
Kas Güçsüzlüğü
|
Kalsiyum, magnezyum
|
Nörolojik değişiklikler
|
Alüminyum, sodyum, çinko
|
Diğer bazı belirtiler aşağıdaki gibidir:
- Ensefalopati
- Septisemi, pirojenik reaksiyonlar
- Kronik inflamasyon sendromu
- Çeşitli elementlerin komplikasyonları
- β2-mikroglobulin amiloidozu
- Ateroskleroz
- Yetersiz beslenme
- Nanobakteriler ve vasküler kalsifikasyon
Hemodiyaliz için suyu arıtmak için kullanılan yöntemler nelerdir?
Hemodiyalizde su, aşağıda belirtilen ünitelerin kombinasyonu kullanılarak arıtılır:
- Filtreleme
- Adsorpsiyon
- İyon değişimi
- Ters ozmoz (RO)
- Ultraviyole (UV) dezenfeksiyon
Hemodiyaliz su arıtma sisteminin bileşenleri nelerdir?
- Partikül filtrasyonu
- Su tankları
- Hidrofor pompaları
- Geri akış önleme
- Sediment filtresi
- Mikrofiltrasyon
- Aktif karbon filtresi
- Su yumuşatıcı
- Örnekleme valfi ve basınç kontrolü
- Ters ozmoz (RO)
- Deiyonizasyon (DI)
- UV ışığı
- Mikron altı filtre
- Dağıtım sistemi döngüsü
Sıcaklık ve pH
Ters ozmoz membranları için ideal sıcaklık 25 °C'dir. Daha düşük sıcaklıklarda, RO membranları daha düşük hacimli ürün suyu üretir. Ancak daha yüksek sıcaklıklarda membranlar zarar görebilir. Hemodiyaliz su arıtma sisteminde besleme suyu için ideal pH 5.0-8.5'tir. pH 8,5'ten yüksekse, pH'ı düşürmek için az miktarda asit enjekte etmek için kimyasal bir dozlama sistemi kullanılabilir.
1. Sediment (tortu) filtresi
Multimedya filtresi en yaygın tortu filtresidir ve farklı büyüklükte kaya katmanlarına sahiptir. Bu farklı büyüklükteki kayalar nedeniyle filtrasyon ünitesine multimedya filtresi de denir. Bu üniteler 20 mikron ve bazen 10 mikrona kadar düşük partikülleri arıtabilirler. Bir tortu filtresi, sudaki bulanıklığa neden olan parçacıkları giderir. Bu parçacıklar, aktif karbon ortamını tıkayabilir ve kullanılmazsa yumuşatıcı reçineye ve RO membranlarına zarar verebilir. Multimedya filtreleri, farklı boyutlarda tipik olarak kömür (antrasit), kum (kuvars) ve granat olmak üzere birden çok ortam katmanından oluşur.
2. Karbon filtresi
Aktif karbon (GAC), su arıtma sistemlerinde sudan klor ve kloramini uzaklaştırmak için kullanılır. Bu ajanlar, mikrobiyolojik büyümeyi önlemek için genellikle musluk suyuna küçük miktarlarda eklenir. Ancak arıtılmış sudaki klor ve kloraminleri gideremezsek, diyaliz hastalarında ciddi hemolitik anemiye yol açabilir. Ayrıca, serbest klorun belirli ters ozmoz membranlarını bozduğu ve membranlarda deliklere yol açarak uygun filtrasyonun başarısız olmasına neden olduğu bilinmektedir.
Karbon filtreler ayrıca adsorpsiyon yoluyla organik maddeleri, koku üreten malzemeleri, pestisitleri ve endüstriyel solventleri de uzaklaştırır. Adsorpsiyon, sıvıların, gazların veya asılı malzemelerin bir yüzeye yapışması işlemidir. Giriş suyunun kalitesine göre sistemde bir veya iki karbon tankı olabilir. İki tankın seri olarak kurulması durumunda, ilk tank çalışan, ikinci tank yedek olarak adlandırılır. İki tankın seri olarak kullanılması, besleme suyundaki klorun çok etkili bir şekilde giderilmesini sağlar ve karbon tanklarından birindeki arıza durumlarının arıtılmasını garanti eder.
Boş Yatak Temas Süresi (EBCT)
EBCT, suyun karbon tanklarından akması için geçen süredir. AAMI'ye göre, aktif karbon tanklarında 10 dakikalık bir EBCT etkilidir.
3. Su yumuşatma
Suyun sertliğini gidermek için su yumuşatma kullanılır. Suyun sertliği kalsiyum (Ca2+) ve magnezyum (Mg2+) varlığından kaynaklanmaktadır. Bu elementler karbonat, sülfat veya fosfat formlarında suda sertliğe neden olur. Sert su sendromu, diyalizat hazırlamak için sert su kullanılmasının neden olduğu, diyaliz sırasında bulantı ve kusmaya, aşırı halsizliğe ve kan basıncında beklenmeyen değişikliklere neden olabilen diyaliz kaynaklı bir hastalıktır.
Su yumuşatma, iyon değişimi adı verilen bir mekanizma ile sudaki sertliği giderir. Yumuşatma tanklarının içinde kullanılan reçine, iyonları daha fazla değiştiremez hale geldiği doyma noktasına kadar iyonları değiştirebilir. Bu noktada, reçinenin yüzeyini serbest bırakmak, yeniden aktive etmek ve sertlik gidermeye hazırlanmak için esas olarak sodyum klorür (NaCl) olmak üzere tuz (tuzlu su) ile rejenerasyon gereklidir.
4. Mikrofiltrasyon
Mikrofiltrasyon, diğer ortamlarla karışmasını ve elektronik valflere ve diğer ünitelere zarar vermesini önlemek için herhangi bir partikülü veya ortamı ön arıtma tanklarından tutmak için kullanılır. Ön arıtma üniteleri arasında 20, 5 ve 1 mikron gibi farklı mikron hassasiyetleri kullanılmaktadır.
5. Ters ozmoz (RO)
Organik ve inorganik maddeleri, mineralleri, bakterileri ve endotoksinleri sudan uzaklaştıran saflaştırma sisteminin kendisidir. Ters ozmoz’da, moleküller konsantre bir çözeltiden daha az konsantre bir çözeltiye, saf suya hareket eder. Bu işlemin gerçekleşmesi için ozmotik basınçtan daha yüksek bir basınca ve çözünmüş iyonik maddelerin geçişini sınırlayan yarı geçirgen bir zara ihtiyaç vardır. Uygun basınç ve membran sayesinde saf su elde edilebilir. Ters ozmoz teknolojisi, %99,5'e kadar stabil ve %99,3 minimum tuz gideriminin gerçekleştiği bilinen en hassas membran filtrasyon teknolojisidir.
RİVAMED RO sistemleri genel olarak sudaki toplam çözünmüş katı maddeyi (TDS) 2000 ppm'e kadar saf suya dönüştürebilmektedir. Bununla birlikte, diyaliz için kuyu suyu kullanıldığında ve su kalitesi, standart bir sistemin onu verimli bir şekilde tedavi edebileceği kadar iyi değilse, çift geçişli (double-pass) ters ozmoz veya çift geçişli ters ozmoz adı verilen bir seriye ikinci bir RO sistemi kurulur. Çift geçişli RO sistemi kullanılarak ultra saf su elde edilebilir ve diyaliz için kaliteli su sağlanabilir.
https://www.rivamed.com.tr/tr-tr/medikal-tedavi/hemodialy s is-water-treat-systems
6. Deiyonizasyon (Dİ)
0 µS/cm iletkenlik sağlamak için RO'dan sonra kalan iyonların adsorbe edildiği reçine ortamıdır. Bu birimler genellikle yedek olarak kullanılır ve RO verimli çalışmadığında veya ekstra arıtmaya ihtiyaç duyduğunda kullanılır.
7. Dağıtım Döngüsü ve Mikron Altı Filtreleme
Dağıtım döngüsü, saf suyu diyaliz makinelerine dağıtan ve geri dönen boru ve bağlantı parçalarıdır. Dağıtım hattı malzemesi olarak öncelikle PE-Xa olarak tercih edilir, burada boruların malzemesi ile kontaminasyonu olasılığının minimum olduğu ve ayrıca ölü nokta bırakmayan uygun bir kurulum gerektiği ön plana çıkmaktadır. Döngünun, biri çıkış hattında ve diğeri dönüş hattında olmak üzere paslanmaz çelik numune alma valfleri içerir.
Hemodiyaliz su arıtma sistemleri dağıtım hattında kullanılan mikron altı filtreler 0.22 mm gözenek çapına sahiptir. Bu filtreler dağıtım hattında ekstra güvenlik için kullanılabilirler. Sistemde RO'dan sonra bir ultraviyole dezenfeksiyon ünitesi eklendiğinde, bakteri hücre ölümünden salınan endotoksini tutmak için bir endotoksin filtresi kullanmak da bir zorunluluktur.
Doğrudan besleme sistemi ile ürün tanklı sistem arasındaki fark nedir?
Doğrudan besleme sistemlerinde RO, saf su döngüsüne bağlanır ve hemodiyaliz makinelerini doğrudan besler. RO, arıtılmış suyu diyaliz odasına gönderir ve ardından RO'ya geri döner.
Ürün su tanklı sistemlerde, RO'dan sonra veya dağıttım hattı dönüşünde paslanmaz çelik veya polietilen ürün tankı bulunur. Ardından, dağıtım hattına ve diyaliz makinelerini beslemek için saf suyu transferi için bir hidrofor ünitesi, ultraviyole dezenfeksiyon ve endotoksin filtrasyon üniteleri kurulur. Bu sistemler, dağıtım hattı çok uzun olduğunda veya su kesintisi ihtimali var ise tercih edilir.
Riva Mühendislik Su Arıtma Sistemleri, hemodiyaliz su arıtma sektöründe 20 yılı aşkın süredir çalışmakta ve 52 ülkeye kadar sistem ihraç etmektedir. Diyaliz suyu arıtma sistemlerinin A-Z'sini biliyor ve özel ihtiyacınıza yönelik anahtar teslim çözümler sunuyoruz. AMMI, ANSI ve ISO standartlarına uygun en kaliteli diyaliz suyunu sağlıyoruz ve sistemlerimiz için Tıbbi Cihazlar Direktifi (MDD) 93/42/EEC'ye göre CE sertifikasına sahibiz. Sistemlerimiz hakkında daha fazla bilgi edinmek ve projeniz için bir çözüm arıyorsanız, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
RİVAMED, Suyu Koru! Hayatı Koru!
http://rivamed.com.tr/en-us/contact/