Doğayı taklit ederek suyun içerisindeki inorganik organik kirleticilerin uzaklaştırılması prensibiyle çalışan su arıtma teknolojileri çevresel sürdürülebilirlik, ekosistem ile biyolojik çeşitliliği korunmasını sağlamak, suyun gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde ulaştırmak ve temizlenmiş suyun doğal kaynaklara geri dönmesini sağlamak açısından büyük öneme sahiptir.
Hastanelerde şebekelerden gelen su farklı amaç, tedavi ve prosesler için kullanılmaktadır. Bu yüzden kullanım amacına göre farklı su üretilmektedir. Sistemlerin korunmasına yönelik tasarım öncesinde analizler, testler ve ölçümler yapılmaktadır.
Hastanelerde Su ile İlgili Yapılan Testler
- Atık su ölçümleri
- İçme ve kullanım suyunun ayrı ayrı Mikrobiyolojik Testi
- Kullanım suyu sistemi testleri
- Demineralize Suyun Kimyasal Testi
- Isıtma ve Soğutma Kapalı Devre Suyunun Kimyasal Testi
- İçme suyunun biyolojik ve kimyasal testi
Fiziksel, kimyasal ve biyolojik parametreleri içeren suyun kalitesini ölçmek ve test yapmak için ana başlık altında 3 su kalitesi parametresi vardır.
Analizler sonrası yapılan değerlendirmelere göre su ön arıtma, koagülasyon ile flokülasyon, sedimentasyon ile filtreleme ve dezenfeksiyon işlemleriyle yumuşatma, filtrasyon, klorlama, dinlendirme aşamalarından geçirilerek saf su üretilir. Bu aşamalar için amaca uygun olarak arıtma gerçekleştirecek ünitelerle su arıtma teknolojilerinin tasarımı büyük önem arz etmektedir.
Hemodiyaliz Su Arıtma Sistemleri İçin Su Kalitesi Parametreleri
Fiziksel Parametreler
- Bulanıklık: Su içindeki partikül miktarının ölçümüdür.
- Sıcaklık: Su sıcaklığının belirlenmesi önemlidir.
- Tat ve Koku: Suyun tat ve koku duyularıyla ilişkili özellikleri kontrol edilir.
Kimyasal Parametreler
- pH: Suyun asidik veya bazik özelliği.
- Çözünmüş Oksijen: Suyun içindeki oksijen miktarı.
- Sertlik: Suyun kalsiyum ve magnezyum iyonları ile olan içeriği.
- İyonlar: Su içindeki çeşitli iyonların konsantrasyonu.
- Alkalinite: Suyun asidik özelliklere karşı direncini ifade eder.
- Klor: Dezenfeksiyon için kullanılan klor miktarı.
Biyolojik Parametreler
- Virüs, Bakteri, Mikroorganizma: Su içinde bulunan mikroorganizmaların ve patojenlerin kontrolü.
Hemodiyaliz merkezleri, laboratuvarlar ve sterilizasyon üniteleri gibi yerlerde, demineralize suya olan ihtiyaç büyüktür. Bu tesislerde, su ve buharın yüksek kalitede olması gerekmektedir.
Diyaliz ünitelerinde, laboratuvarlarda, sterilizasyon ünitelerinde Demineralize suya ihtiyaç duyulur. Tıbbi bölümlerde, çamaşırhanelerde, bulaşıkhanelerde su ve buhar kalitesi çok yüksek değerlerde olmalıdır.
Diyaliz Tedavileri İçin Ultra Su Analizleri ve Kaliteli Su Parametreleri
Ultra saf su ise en saf haliyle suyun tarifidir. İçeriğinin kontaminasyonlardan, mikroorganizmalardan, tuzdan, iyon ve mineral fazlalığından arındırılmış halinin tanımıdır.
Diyaliz merkezleri ve böbrek yetmezliği tedavisi yapan hastanelerde hastaların yaşamsal fonksiyonlarını sürdürebilmesi için hayati önem taşıyan ultra saf su üretiminin kesintisiz olarak sağlaması gerekmektedir. Hemodiyaliz ve diyaliz seanslarının güvenliği ve tedavisinin başarısı tedavide kullanılan suyun ultra saf olmasına ve kalitesine bağlıdır.
Hastaneler veya diyaliz merkezleri tedavilerinde günde 4.000-6.000 litre arasında su kullanabilmektedir. Seanslarda 120-200 litre arasında kullanılmaktadır. Her seansın süresi ve frekansına göre kullanılacak su miktarı farklıdır. Çünkü hastaların böbrek yetmezliği seviyesine göre uygulanan tedaviler farklıdır.
Diyaliz makineleri tedavi gören hastaların kanını filtreleyerek vücuda zararlı olan maddeleri, fazla tuzu ve sıvıyı uzaklaştırır. Saf su diyaliz makinesinin "yapay böbrek" veya hemodiyalizör diye tanımlanan bölümünde hastanın kanı ile temasa geçer. Bu yüzden ultra saf su hayati rol oynar. Hemodiyaliz seansı sonrası kullanılan ultra saf su, özel medikal atık sistemleri tarafından güvenli bir şekilde uzaklaştırılır. Su arıtma cihazları bir sonraki seans için su üretmeye devam eder. Standartlara ve amaca uygun üretim sağlanmış olur.
CE belgesine sahip medikal su arıtma sistemleri ve anahtar teslim çözümleri ile RİVAMED müşterilerine güvenilirlik ve mükemmel kalite sunar. Sağlık sektöründe Türkiye'nin yerli üretim gücünü sağlık sektöründe gösteren bir lider bir markadır. RİVAMED hemodiyaliz su arıtma cihazları özel olarak tasarlanmış ve karmaşık bir teknolojiyi içeren makinelerdir. Hastaların sağlığını ve güvenliğini ön planda tutan bir yaklaşımla ultra saf su üretimi için işletmelere özel sistemler oluşturur.
Hastaların böbrek yetmezliği problemlerine göre vücutta biriken istenmeyen sıvı miktarına göre uzaklaştırma gerçekleştirilir. Deiyonizasyon, Ters Osmoz, mikrofiltrasyon ve karbon filtrasyonu üniteleriyle tasarlanan medikal su arıtma sistemlerinin yüksek verimlilikte performans göstermesi bu yüzden oldukça önem arz etmektedir.
Elektrokimyasal Kalite Parametreleri
İletkenlik: İçeriğinde iyon bulunduran bir iletken olan su numunesinin elektrik taşıyabilme özelliğinin sayısal ifadesidir. İyon saflığı değeri ile ifade edilir. İletkenliğin tersi olarak direnç ölçümü de yapılır. İçme suyu ve ultra saf su elektrik akımı iletmez. Diyaliz Cihazları için İletkenlik: <5 μS/cm. ASTM (American Society for Testing and Materials) standartlarına göre diyaliz suyunun iletkenliğinin ulaşması gereken değerler arasında <25 μS/cm olacak şekildedir.
Saf su elektrik direnci 18,2 Megaohm-cm veya iletkenlik değeri 0.055 μS/cm (25ºC) olarak hesaplanan, kokusuz, tatsız ve renksiz olan sudur. Çözünmüş halde bulunan mineral tuzları artı veya eksi yüklü iyon oluşumuna yol açarak iletkenlik değerini artırırlar. Bazı gazlarda iyon oluşumunu pH kadar etkilerler. Kaliteli su için suyun iyon bakımından saflığının esas ölçüsü olarak toplam iletkenlik değeri, bir sınır değerle belirtilmektedir. Havada bulunan karbondioksit kalıntıları ve karbonik asit çözeltileri oluşturmaya başladığı andan itibaren suyun tadı bozulur. Ayrıca insan sağlığı ve çevre için risk oluşturur.
Hemodiyaliz tedavileri için genellikle çok yüksek direnç seviyeleri gereklidir. Örneğin, 1 MΩ-cm.
- pH Değeri: Suyun asistlik ve bazlık durumunu gösteren logaritmik bir ölçüdür. Saf su H+ ve OH- iyonları açısından denge olup değeri 7'dir. Yüksek veya düşük değerlerde olması suyun tadını çok etkiler. Medikal su arıtma cihazlarındaki korozyon etkisinde pH değeri önemli bir ölçüdür. pH sensörü ile ölçülür. pH > ise ortam baziktir. pH < ise ortam asitiktir.
- Sertlik: Suyun içeriğinde bulunan toplam kalsiyum ve Magnezyum iyonlarıdır. İçeriğinde kalsiyum ve magnezyum gibi pozitif iyonik şarjlı mineraller bulunması suyun sert olmasına sebep olarak insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Ülkemizde Fransız derecesi kullanılmaktadır. 1 F.s.d: 10 mg CaCo3/L
Sertlik giderimi iyon değiştirme yöntemiyle gerçekleştirilir. İyon değiştirici reçine sistemlerinden biri olan yumuşatma sistemlerinin amacı suda bulunan kalsiyum (Ca2+) ve magnezyum (Mg2+) başta olmak üzere pozitif iyonik şarjlı minerallerin kontrolüdür.
Suyun yumuşatılması için suyun özelliklerine göre iyon değiştirici reçine yöntemleri tasarlanmalıdır. Analizler sonrasında suda hangi iyonların bulunduğu tespit edilir. İyonların özelliklerine sistemin hangi iyon değiştirici reçine sistemleriyle tasarlanacağı doğru belirlenmelidir.
Çok Sert: >300
|
Sert: 150-300 |
Orta Sert: 75-150 |
Yumuşak: 0-75 |
- Serbest Klor: Su içindeki serbest klor miktarını göstererek dezenfeksiyonun etkinliği belirlenir. Serbest klor, DI ve RO işlemlerinden sonra ortadan kaldırılmalıdır.
Su Temizliği ve Saflık Parametreleri
- Organik Madde: Organik bileşenlerin varlığı tespit edilir.
- Partikül Kontaminasyonu: Yabancı partiküllerin yoğunluğu ve boyutu ölçülür.
Kimyasal Kontaminantlar
Kloramin: Dezenfeksiyon işlemleri için kloramin miktarı ölçülür.
Diğer Kimyasal Kirleticiler: Ağır metaller gibi sağlığa zararlı kimyasalların tespiti
Medikal arıtma işlemleri için reçine, membran, mikrofiltrasyon hassas kartuş, aktif karbon, kum filtreleri ile savak sistemi depoları kullanılır.
Mikrobiyolojik Parametreler
Endotoksin ve Koloni Sayımı: Bakteri ve mikroorganizmaların sayısı ölçülür. Ayrıca bakteriyel kaynaklı toksinlerin varlığı tespit edilir. Arıtmak için ultraviyole, bakteri, ozonlama, klorlama ve klordioksit filtreleri kullanılır.
Su Basıncı ve Akış Hızı Parametreleri
Sistemin suyunu pompalama durumu ve tedavi sırasında kullanılan suyun akış tespiti için yapılır.
Sağlık kuruluşlarının diyaliz tedavisi yapabilmesi için medikal su arıtma cihazlarının kurulacağı yerin koşullarına göre sağlık bakanlığı tarafından zorunlu kılınan standartlara uygunluk sağlaması gerekmektedir.
- Türk Farmakopesi (TF) Standartları
- AAMI (Association for the Advancement of Medical Instrumentation) Standartları
- TS EN ISO 23500
- USP (United States Pharmacopeia) Standartları
- ISO 13959
- Diyaliz Su Arıtma Cihazları Yönetmeliği (SGM/YG-2021/14)
- Ulusal ve Bölgesel Sağlık Otoritelerinin Standartları
- EP (European Pharmacopoeia) Standartları