Evlerde, toplu konutlarda, iş yerlerinde, sanayide ve endüstride gibi su tüketiminin yüksek miktarlarda olduğu yerlerde kullanılabilen suyu filtreleyen cihazlara endüstriyel su arıtma sistemleri denilir. İstenilen kalitede, değerlerde ve standartlarda temiz su elde edilebilmesi için farklı filtreler kullanılır. Amaç suyun içeriğindeki tüm kirleticileri ortamdan uzaklaştırmaktır. Ayrıca suyu yumuşatmaktır. Her amaca uygun temiz, sağlıklı, kaliteli ve yumuşak su üretilebilir. Bu teknolojiler sayesinde renk, koku ve tat ayarlaması da yapılabilmektedir.
Endüstriyel Su Arıtma Cihazı Kullanım Alanları
Sektöre veya sanayiye göre her tesisin, fabrikanın veya işletmenin farklı arıtma gereksinimleri vardır. Genel amaç suyu arıtmak da olsa birçok farklı sebepten dolayı farklı tasarım ve projelendirme yapılır.
- Döküm Sanayi
- Tekstil Sanayi
- Otomotiv Sektörü
- İlaç Sektörü
- Medikal Sektörü
- Enerji Sektörü
- İçecek ve Yiyecek, Gıda Sektörü
- Tarımsal Faaliyetler
- Kimya Sanayi
- Boya Sanayi
Endüstride bazı sektörlerde sudaki mineral içeriği önemli olabilmektedir. Bazı sektörlerin atıklarının içeriğinde ağır metaller olabilmektedir. Bazı sektörlerde de belli bir pH değerinin olması önemli olabilmektedir. Bazı sektörlerde karmaşık kirleten mikroorganizmalar olabilmektedir. Tarımsal faaliyetler için gereksinimler farklıdır. Bu yüzden her projeye özel çalışma yapılması gerekir. Suyun kirlilik seviyesine ve türüne bağlı olarak farklı filtreleme ve arıtma teknikleri kullanılmalıdır. Üretim süreçlerinin doğru bir şekilde optimize edilmesi için doğru karmaşık teknolojik çözümlerle tasarım yapılmalıdır.
Örneğin ilaç sektöründe su formül geliştirmede ve üretim aşamalarında ham madde, ana madde, temizleme maddesi ve reaksiyon malzemesi olarak kullanılmaktadır. İlaç üretimi için saf su elde edilmesinde fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerin korunması önemlidir. Ayrıca depolanması da önemlidir. İlaç sektörünün kriterlerine uygun su üretimini sağlayacak çözümler getirilmelidir.
Endüstriyel su arıtma sistemleri atık üretimini de minimize eden teknolojilerdir. Atık üretiminin minimize edilmesi çevresel sürdürülebilirliği desteklemek açısından çok önemlidir. Atıklar içeriğine göre temizlenerek yeniden kullanılabilir hale getirilir. Geri kazanım sistemleri yaşamımız için çok önemli teknolojilerdir. Atıkların içeriği hangi arıtma teknolojilerinin kullanılacağını ve entegrasyonunu belirlemektedir. İşletmenin faaliyet gösteri endüstri alanına göre belirlenmelidir.
Atıklar için oluşturulan geri kazanım sistemlerinin tasarımı arıtma sektöründe profesyonellik gerektiren önemli bir uzmanlık alanıdır.
Endüstriyel arıtma teknolojilerinin doğru design edilmesi enerji tüketimlerini önleyerek işletmelere ekonomik kazanç sağlar. İşletmelerin üretim süreçlerinde atıkları arındırarak işletme içerisinde farklı alanlarda kullanması her şeyden önce doğal kaynaklarımızın korunması ve çevresel sürdürülebilirliği sağlamak açısından çok önemlidir. İşletmeler açısından da bir önemli diğer sebebi ekonomik kazanç sağlamasıdır.
Tüm işletmeler kaliteli bir üretim için üretim süreçlerinde kullanacakların suyun kalitesini her zaman kontrol etmek mecburiyetindedirler. Mineraller, kirleticiler, mikroorganizmalar, inorganik ve organik maddeler ürün kalitesini, verimliliğini ve işletme maliyetlerini etkiler. Arıtma teknolojileri sayesinde su fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak kirleticilerden uzaklaştırılır. Üretim süreçleri için gerekli güvenli ve yüksek kaliteli su üretimi gerçekleştirilir.
Su Arıtma Sistemlerinde Standart Aşamalar
Endüstriyel su ve atık su arıtma işlemleri için sistemler ham su, soğutma kulesi, kazan besleme ve atık su arıtma sistemleri olarak sıralanabilir. Klasik arıtma aşamalarının süreçleri aynıdır. Sadece kullanılan teknolojiler, sistemler ve filtreler farklıdır.
Şebeke suyu kaynağı belirleme ve su analizi. İşletmelerin yasal prosedürleri ile birlikte değerlendirilir.
- Ön arıtma süreçleri
- Koagülasyon ile flokülasyon
- Sedimentasyon ile filtrasyon
- Dezenfeksiyon
Bu klasik aşamalar tüm arıtma aşamaları için geçerlidir. Çamur stabilizasyon havuzu, çöktürme ve havalandırma gibi uygulamalar klasik aşamalardır. Atıklar havalandırma ünitelerinde suya dönüştürülür. Kil, kireç ve birbirinden farklı özellikteki partiküller ayrıştırılır. Amaca uygun filtrelemeler kullanılır. Böyle fiziksel temizlik sağlanmış olur. Sonrasında bakteri, virüs, mikrop, manar, mikroorganizma gibi kirleticiler uzaklaştırılır. Biyolojik temizlik yapılmış olur. Sektörün üretim süreçlerine göre kimyasal temizlik sağlayacak filtreler kullanılır. Özellikle son yıllarda en popüler ve üstün teknolojik özelliklere sahip membranlar sayesinde çok yüksek kalitede su elde edilebilmektedir. Tüm temizleme işlemleri sonrasında tercihe, ihtiyaca ve amaca göre yumuşatma ve deiyonizasyon işlemleri uygulanır.
Su arıtma sistemlerinin genel çalışma prensibi filtreler aracılığıyla gerçekleştirilir. Karbon, reçine ve karbon filtreleri farklı temizleme işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılır. Yumuşaklık için özel filtreler kullanılır. Amaca uygun eenk, koku ve tat kalitesi için hangi filtrelerin kullanıldığı önemlidir. İletkenlik, pH, sertlik ve klor değerlerini sağlayacak filtreler kullanılması için profesyonel hizmet almak gerekir.
Filtreler kullanım alanına göre farklı çeşit ve tarzda üretilir. Birçok farklı filtrasyon tekniği kombine olarak kullanılabilir.
- Aktif Karbon Filtrasyon
- Multimedya-Kum Filtrasyon
- Arsenik-Demir-Mangan Filtrasyon
- Dolomit Filtrasyon
- Mikrofiltrasyon Kartuş Filtre
- Torba Filtre
- Mekanik Filtrasyon-Seperatör Filtre
Arıtma sistemlerinin kurulacağı işletmenin medikal veya endüstriyel olması tasarımda etkilidir. Medikal veya sanayi tipi olmasının belirlenmesinden sonra ham su kaynağının özellikleri fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak analiz edilir. Sonrasında ihtiyaç duyulan kalite değeri belirlenir. Sonrasında klasik aşamaların uygulanmasına bağlı olacak şekilde bu bahsettiğimiz kriterlere göre üniteler seçilir. Tasarlanır ve projelendirilir.
Riva Mühendislik olarak medikal veya endüstri sektöründe farklı markalarımızla hizmet vermekteyiz. RİVATEC özellikle yenilikçi teknolojileri ve sektöre getirdiği çözümlerle adından söz ettirmektedir. RİVAMED markamız ise medikal alanda ülkemizin dört bir yanındaki bayi ağımızla birlikte sağlık sektöründe uluslararası bir ağ oluşturarak, dünya genelinde su arıtma konusunda hizmet sunmaktadır. Her iki markamızda performans, verimlilik ve kalite açısından ihtiyaca uygun en iyi çözümleri sunmaktadır.
Sektöre göre tasarladığımız sistemlerimizin seçiminde kullanılacak teknolojinin maliyeti, enerji tüketimi, işletme ve bakım kolaylığı gibi tüm önemli unsurları göz önünde bulundurmaktayız. Akıllı kontrol sistemlerimiz işletmeler için önemli bir kolaylıktır.
Endüstriyel Su Arıtma Teknolojileri
Performans, verimlilik ve kalite açısından ihtiyaca ve amaca yönelik su arıtma ve ayırma gereksinimlerini karşılamak amacıyla uygun maliyetli ve kompakt sistemlerle çözümler getirmekteyiz.
- Su Yumuşatma Sistemleri
- RO Reverse Osmos (Ters Osmoz) Sistemleri
- Aktif Karbon Filtrasyon Sistemleri
- Ultraviyole İle Sterilizasyon Sistemleri UF
- Nanofiltrasyon
- Elektrodeiyoniazyon EDI
- Dezenfeksiyon
- Klorlama
- Ozonlama
Atıksu Arıtma ve Geri Kazanım Sistemleri
- Biyolojik Atık
- Kimyasal Atık
- Paket Atık Su Sistemleri
- Membran Biyoreaktör (MBR)
- MBBR Teknolojisi
- Geri Kazanım Üniteleri