Sağlık sektörü su tüketiminin ve atık su üretiminin en çok yapıldığı sektörlerden biridir. Tıbbi atıklar insan ve çevre sağlığı açısından da en tehlikeli atıklardır. Hastanelerde önemli bir atık kaynağı da evsel faaliyetlerden kaynaklanan kullanılmış su olan gri sulardır. Atıkların geri kazanımının sağlanması ve yeniden kullanılması geleceğimiz için hayati bir meseledir. Medikal su ve atık su sistemlerinin sağlık kuruluşlarında kullanılması oldukça önem arz etmektedir.
Doğal kaynaklarımızı daha bilinçli, dikkatli ve verimli kullanabilmek için medikal su arıtma sistemleri hayatımızın çok önemli teknolojileridir. Atıkların geri kazanımı ile yeniden kullanılmasını mümkün kılan cihazlar olması nedeniyle de çok önemli teknolojilerdir. Sağlık kuruluşlarında amaca uygun kalite standartlarında su elde etmenin tek yolu bu teknolojilerin kullanılmasıdır. Suyun içerisindeki çözünmüş halde bulunan mineral tuzları ve diğer maddeler kaliteyi olumsuz yönde etkilemektedir.
Hastanelerde kaliteli suyun kullanıldığı birbirinden farklı birçok alan bulunmaktadır. İhtiyaca göre tasarlanan medikal arıtma cihazlarıyla farklı su üretilebilmektedir. Bu cihazlarla hem sağlıklı, güvenilir, temiz ve kaliteli üretim gerçekleştirilir. Hem de atıkların karakteristik değerleri dikkate alınarak tasarlanan ünitelerle geri kazanım ile yeniden kullanımı sağlanır. Fazla su tüketimlerinin önüne geçilir.
Hastanelerin, diyaliz merkezlerinin, kliniklerin şebekelerden gelen suyun özellikleri fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak 3 ana kriterle incelenir.
Türkiye Sağlık Bakanlığı Su Arıtma Yönergesi ve Avrupa Farmakopesi tarafından suyun özelliklerinin hangi kimyasal, bakteriyolojik ve kontaminant değerlerinde olması gerektiği belirtilmiştir:
Fiziksel Özellikleri
- Lezzet - Tat
- Berrak-Bulanıklık
- Sıcaklık
- Renk
Kimyasal Özellikleri
- pH Değeri
- Çözünmüş Oksijen Miktarı
- Biyokimyasal Oksijen Miktarı
- Kimyasal Oksijen Miktarı
- Askıda kalan katı madde miktarları (AKM)
- Azot Miktarı
- Fosfat Miktarı
- Klorür Miktarı
- Sertlik
Biyolojik Özellikleri
- Bakteri
- Patojen
- Virüs
- Koliform
- Mikroorganizma
Hastanelerde Suyun Kullanım Alanları
- Sterilizasyon
- İçme suyu üretimi
- Açık devre su sistemleri
- Kapalı devre su sistemleri
- Diyaliz üniteleri
- Hemodiyaliz Tedavileri
- Sterilizasyon
- Laboratuvar
- Tıbbi Birimler
- Buhar Üretimi
- Sıcak ve soğuk su sistemleri
- Otoanalizör Cihazları
- Otoklav Cihazları
- Ağız ve Diş Sağlığı Klinikleri
Medikal Su Arıtma Sistemlerinin Faydaları
Tedavi amaçlı gittiğimiz sağlık kuruluşlarında temiz, güvenilir, sağlıklı ve kaliteli su kullanılıyor olması sağlığımız açısından hayati önem taşır.
Yaşamsal faaliyetlerimizin devam edebilmesinde suyun içerisinde bulunan doğal minerallere ihtiyacımız var. Vücudumuzdaki sinir hücrelerimizin düzenli olarak işlevselliğini devam ettirebilmesi, vitaminlerin yaşamsal faaliyetlerimizi sürdürebilmesi, doğal minerallerle kemik dokularımızın güçlenmesi ve kas dokularımızın kasılıp gevşeyebilmesi için gereksinim duyarız.
Özellikle böbrek yetmezliği tedavisi yapan diyaliz merkezleri ve hemodiyaliz tedavisi yapan hastanelerde ultra saf su kullanımı ayrı bir önem arz etmektedir. Diyaliz makinelerinin çalışma prensibi hastaların kanını filtreleyerek zararlı olan fazla tuzu, sıvıyı ve maddeleri uzaklaştırmaktır. Diyaliz seansları sırasında diyaliz merkezinin protokollerine ve hastanın ihtiyaçlarına bağlı olarak saf su kullanılır. Tedavi için gerekli saf su üretimi medikal su arıtma cihazları ile sağlanabilir. Ayrıca tedavi seansları sonrasında kullanılan suyun geri kazanımı ve yeniden kullanılabilir hale getirilmesi de medikal atık su arıtma sistemleri ile gerçekleştirilebilir. Bir sonraki seans için yeni su üretimi yapılmaya devam edilerek su tüketimleri önlenir.
- İşletmelere ekonomik kazanç sağlayan teknolojilerdir. Yüksek miktarlarda kullanılan içme suyunun kullanımının azaltılmasına sağlayarak şebeke suyu dağıtım maliyetlerinden tasarruf sağlar.
- İşletmeleri yasal düzenlemelere uyumlu hale getirir. Tıbbi atıkların, atık yönetmeliğine uygun olarak şehir kanalizasyonuna deşarj edilebilmesine faydalı teknolojilerdir.
- Üzerinde yaşadığımız gezegenimizin doğal kaynaklarının korunmasına katkı sağlar.
- Kaliteli, temiz ve sağlıklı su elde edilmesi laboratuvar tahlil sonuçlarının doğruluğu açısından da çok önemlidir. Çünkü kullanılan solüsyonların %99'dan fazlası sudan oluşmaktadır.
- Laboratuvar ekipmanlarının temizliğinde etkili rol oynar.
- Laboratuvarlar için tak çalıştır ve kolay kurulum özelliğine sahip olan mobil tipi kurulum yapılabilmektedir.
- Taşınabilme kolaylığı sayesinde istenilen yerde kullanılabilir. Biyokimya, ümminoloji, molüküler biyoloji için gerekli deiyonize, saf, ultra saf su üretimi gerçekleştirilir.
- İşletmelere alan kazandırmak için konteyner tipi kurulum yapılabilmektedir. Konteyner tipi arıtma sistemleri afet bölgelerinde temiz suya erişilmesini sağlar.
- Diyaliz tedavilerinde hastaların yaşamlarını sürdürebilmesinde hayati rol oynar. Hemodiyaliz çözeltilerinin seyreltilmesinde kullanılan suyun kimyasal ve bakteriyolojik kontrolünde Ek-1’deki Avrupa Birliği Farmakopesinde bildirilen sınırlar göz önüne alınmalıdır
- Hemodiyaliz tedavilerinin kalbi olan karmaşık yapılara sahip olan bu teknolojik cihazlar hastaların sağlığının güvenliği, tedavinin etkili olması ve enfeksiyon kontrolü için oldukça önem arz etmektedir. Kurulum öncesi sağlık kuruluşuna ve su analizlerine uygun olarak doğru bir değerlendirme ile sistemlerin tasarlanabilmesi için medikal arıtma hizmeti veren kuruluşlar tercih edilmelidir.
- İşletmelerin uygun debi, basınç ve sıcaklık gibi mevcut koşullarına göre uygun diyalizat hazırlanmasını ve diyalizerin tekrar kullanıma hazırlanmasını sağlar. Demineralizasyon, Deiyonize, Nötralizasyon ve Dezenfeksiyon su arıtma sistemlerinin ihtiyacı karşılayacak özellikte olması gerekmektedir.
- Hastalarda ciddi komplikasyon olmaması için de oldukça önem arz etmektedir.
- Suyun sert olmasına sebep olan iyonları uzaklaştırır. İyonların içeriğine göre iyon değiştirici reçine sistemlerle yumuşatma gerçekleştirilir.
- Gri sular, tuvalet atıkları dışındaki kullanılmış olan siyah sıvıları içermeyen tüm atıklar kolay ve hızlı bir şekilde arıtılır.
- Gri sular tekrar kullanıma hazır hale getirilir. Gri suların geri kazanımı elde edilen su çamaşır yıkamada, temizlik işlerinde, dezenfekte işlemlerinde ve bahçe sulama da kullanılabilir. Su tüketimlerini azaltır.
- Strerilizasyon ve dezenfeksiyon işlemleri içinde faydalı teknolojilerdir. Merkezi sterilizasyon üniteleri tıbbi cihazlar ve tıbbi aletlerin temizliği, sterilizasyonu ve dezenfeksiyonu için sağlık kuruluşunun ihtiyacına özel tasarlanıp projelendirilmelidir. Gerek sağlık personeli gerekse hastaların enfeksiyondan korunmasına yardımcı olur. Kan sayım cihazları, mikrobiyoloji, hematoloji, diş üniteleri gibi tüm alanlardaki ekipmanları steril ederek kullanıma hazırlar.
- Rehabilitasyon merkezlerinde hasta bakımında kullanılan ekipmanların hijyenik koşullarda korunması ve kullanılmasına yardımcı olur.
- Veteriner kliniklerinde hayvanların sağlığı açısından kullanılan cerrahi aletlerin ve ekipmanların hijyenik koşullarda saklanmasına ve kullanılmasına yardımcı olur.
- Hastanede kullanılan cihazların uzun ömürlü olmasını sağlar.
- Boru hatlarının zamanla tıkanmasını önler.
- Yüzeylerin ve cihazların su sertliği nedeniyle çizilmesini ve aşınmasını önler.
Riva Mühendislik olarak RİVAMED markamızla tüm sağlık kuruluşlarında sürdürülebilir çevre ve temiz su kaynaklarına olan taahhüdümüzle, ihtiyaca uygun saf su üretme kapasiteli medikal su ve atık su arıtma sistemleri tasarlayıp projelendirmekteyiz. Sektörümüzdeki teknolojik yenilikleri yakından takip ederek analiz değerleri ve suyun kalite parametrelerine göre sistemlerimizi oluşturmaktayız. Geniş ürün yelpazemiz bulunmaktadır.
RİVAMED markamız 93/42/EEC CE belgesine sahiptir. Türkiye Sağlık Bakanlığı Hemodiyaliz Su Arıtma Yönergesi ve Avrupa Farmakopesi'ndeki değerlere uygun üretimler gerçekleştirmekteyiz.
Sektörümüzün en hassas teknolojilerinden Ters Osmoz teknolojimiz Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz Yönetmeliğinin 93/42/EEC Aktif Tıbbi Cihaz Direktifinin Ek 9 Kural 11’ göre LLb sınıfı, CE Belgesine sahiptir. HD-RO ve RM Modellerimiz, RİVAMED imalatadır. Yüksek derecede hassasiyet gösteren güvenli yüksek kaliteli malzemelerden üretilmiştir. Sofistike sensör ve kontrol sistemleri ile donatılmıştır.
AMMI, ANSI ve ISO standartlarına uygun en kaliteli diyaliz suyunu sağlayabilen Tıbbi Cihazlar Direktifi (MDD) 93/42/AT'ye uygun CE sertifikasına sahiptir.
Endüstriyel alanda RİVATEC endüstriyel su arıtma sistemleri ile çözüm getirmekteyiz.