Önemli bir doğal kaynak olan nehir suları su arıtma sistemleri sayesinde kullanıma uygun şekilde temizlenebilmektedir. Bu sistemler doğal kaynaklarımızın korunması, sağlıklı yaşam alanlarımızın oluşturulması ve çevresel sürdürülebilirliğimizin sağlanması açısından da çok önemlidir.
Hayatımızın vazgeçilmez en temel yaşam kaynaklarından biri olan suyun kalitesi hem sağlığımız hem de sanayide kaliteli üretim yapabilmek için çok önemlidir.
Nehir suyu arıtma sistemleri temiz ve kaliteli su temininin önemli adımlarından biridir. Akarsu, dere ve nehir suyu arıtma sistemleri sayesinde yüksek kalitede su elde edilebilmektedir. Ayrıca kullanılan atık sular da tekrar geri dönüştürülebilmektedir. Özellikle sanayide ve tarımda doğal kaynaklarımız oldukça fazla tüketilmektedir. Bu yüzden atıkların tekrar geri kazandırılabilmesi her geçen gün çok büyük bir önem kazanmaktadır. Hangi amaçla olursa olsun doğal kaynaklarımızın korunması için geri kazanım sistemlerinin de kullanılması artık önemli bir gereksinimdir.
Nehir Suyu Arıtma Sistemlerinin Kullanım Alanları
- Endüstriyel Tesisler,
- Tarım,
- Çiftlikler,
- Sahra Hastaneleri,
- Kamplar,
- Afet Bölgeleri,
- Geçici Yerleşim Alanları,
- Askeri Tesisler,
- Fabrikalar,
- İnşaat Alanları,
- Köyler ve Kırsal Bölgeler
- Enerji Üretim Alanları,
- Turizm Bölgeleri,
- Çimento Üretim Alanları,
- Çevre Koruma ve Ekoloji Bölgeleri,
- Alt Yapısı Olmayan Bölgeler,
- Uzak Yerleşim Yerlerindeki Topluluk Alanları
Dere, akarsu ve nehir sularının temizlenmesinde kullanılan su arıtma cihazlarının kullanım alanları oldukça geniştir. Taşınabilir, ekonomik, çevre dostu olan bu cihazlar temiz ve kaliteli su temininin devamlılığını sağlayabilmektedir. Kullanım alanının koşullarına ve istenen kontaminant değerlerine göre farklı üretim kapasiteli sistemler kurulabilmektedir. Küçük ve büyük ölçekli kullanımlara göre sistemler tasarlanıp projelendirilmektedir. Özellikle alt yapısı olmayan bölgelerde bu sistemler sayesinde temiz suya erişilebilmektedir.
- Nehir sularının temizlenmesini sağlayan sistemler çevre koruma ve ekoloji bölgelerinde sucul yaşamı destekleyen, ekosistemlerin korunmasına katkı sağlayan sistemlerdir.
- Tarım arazilerini sulamak için kullanılan temiz suyun kalitesi sayesinde bitkilerin büyümesi ve verimliliği artırılır.
- Sanayi de kaliteli su üretimde de kullanılmaktadır. Temiz ve kaliteli su üretilen ürünün kaliteli olmasında en etkili parametrelerdendir.
- Turistik bölgeler yerleşim alanlarına uzak olabilmektedir. Turistik bölgelerde kurulan konaklama yerlerinde yüksek kalitede içme suyuna ve standart kullanım suyuna ihtiyaç yüksek orandadır. Doğal kaynaklar bu yerlerin yakınında ise su arıtma sistemleri çok iyi çözüm getirmektedir.
Nehir Suyu ve Deniz Suyu Arıtma Sistemlerindeki Farklılıklar
Saflaştırma için gereken sistemler arasında çok farklılık yoktur. Fakat ortam koşulları ve özellikleri nedeniyle içerikleri farklı olduğundan teknik donanımlarında da farklılıklar vardır.
- Deniz suyunda tuz seviyesi daha fazladır. Bu yüzden tuz miktarını uzaklaştırmak için özel arıtma teknolojileri kullanılmaktadır. Ters Ozmoz Teknolojisi tuzu ve kirleticileri uzaklaştırmak için son teknolojik sistemlerden biridir. Her ikisi içinde Ters Osmos teknoloji tasarlanır. Fakat denizlerde daha yüksek basınç kullanılmaktadır.
- Deniz suyunun saflaştırılmasında daha büyük tesisler kurulmaktadır.
- Her ikisinde de sistemlerin amacı kirleticileri, katı maddeleri, organik bileşenleri uzaklaştırarak suyun temizlenmesidir. İkisinin içeriğinde farklı kirleticiler olduğundan farklı işlemler yapılır.
- Kurulan sistemlerde farklılıklar olsa da her ikisinden de kaliteli ve temiz su kurulan sistemlerle elde edilebilmektedir.
- Akarsu, dere ve nehirlerde partikül kirliliği denizlere göre daha azdır.
Nehir Suyu Arıtma İşlemleri
Temel arıtma işlemleri olan yöntemler kullanılır. Kirleticileri, organik bileşenleri, katı maddeleri, istenmeyen partikülleri uzaklaştırarak saflaştırmak için fiziksel, kimyasal, biyolojik ve membran işlemleri yapılır. Doğal kaynağın içeriğinin en iyi şekilde temizlenmesini sağlayacak teknolojilerle sistemler tasarlanır. Hangi amaç için kullanılacağına ve doğal kaynağın koşullarına göre tasarımda farklılıklar olabilmektedir. Özellikle koşullara uygun yüksek kalitede filtrelerin kullanılması çok önemlidir. Filtrelerin hem dayanıklılığı hem de işlevselliği çok önemlidir.
Fiziksel işlemler sayesinde katı parçacıklar tanklarda toplanarak çöktürülür ve ön arıtma işlemi gerçekleştirilir. Mekanik işlemlerden sonra biyolojik temizleme aşaması ile temizleme işleminin büyük oranda tamamlandığı temizleme aşamasına geçilir.
Biyolojik temizleme işlemi ile organik bileşenler inorganik bileşenlere dönüştürülür. Doğanın temizleyici gücünü kullanarak suyun organik kirleticilerden arındırılmasını sağlayan etkili bir yöntemdir.
Biyolojik işlemler için kurulan teknolojiler sayesinde havalandırma yolu ile bakteriler aktifleştirilir. Aktifleştirilen bakteriler organik maddeleri parçalar ve yok eder. Sonrasında hareketli Yatak Biyoreaktör (MBBR) teknolojileri biyolojik büyüme işlemi gerçekleştirilir. Bu yöntemde en önemli teknolojilerden biri Aktif Çamur Sistemi teknolojileridir. Ardışık kesikli reaktör (AKR) mantığı ile çalışan bir sistemdir. Biyolojik işlemler endüstriyel, tarım, evsel başta olmak üzere birçok arıtma sisteminde kullanılan bir sistemdir. SBR sistemleri olarak da bilinen bu teknoloji ile biyolojik reaktör içerisinde havalandırma, toplama, çökeltme ve desarj uygulamaları ile kirleticiler çok yüksek oranda temizlenerek kaliteli içme suyu elde edilir.
Nehir suyunun saflaştırılması için gerekli teknolojiler dışında kullanılan atık suların nehri kirletmemesi içinde atık suların temizlenmesi ve tekrar kullanılabilir hale getirilmesi çok önemlidir. Dere, nehir ve akarsu çevresinde kurulan tesislerde kullanılan atık suların temizlenmesi için en etkili işlemler kimyasal ve MBR sistemleridir. Membran Biyoreaktör (MBR) ile yeniden yüksek verimlilikte su elde edilebilmektedir.
Atık sularda tesissin özelliklerine göre kimyasal atıklarda olabilmektedir. Bu kimyasal atıkların nehre karışmaması için kimyasalların özelliklerine göre koagülasyon, flokülasyon ve çöktürme işlemleri kimyasal temizleme işlemi gerçekleştirilir. Kimyasal işlemlerle elde edilen çamurlu kısım sudan uzaklaştırılır.
RİVAMED olarak suyun kalitesini gösteren parametre sonuçlarına göre küçük ve büyük ölçekli sistemler tasarlayıp projelendirmekteyiz.