Ayrıca sağlıklı kuruluşlarının sağlıklı, güvenilir ve kaliteli su kullanımı için de medikal su arıtma sistemlerine ihtiyacı vardır. Özellikle kaliteli su diyaliz tedavilerinde hastaların yaşamlarını sürdürebilmesinde hayati rol oynar.
Su insan hayatının temel taşıdır. Kemik dokularımızın güç kazanması, vücudumuzda bulunan enzimler ile vitaminlerin yaşamsal faaliyetlerimizi devam ettirebilmesi, kas dokularımızın kasılıp gevşemesi ve sinir hücrelerimizin düzenli olarak işlevselliğini devam ettirebilmesi için suyun içerisinde bol miktarda bulunan doğal minerallere ihtiyacımız bulunmaktadır.
Medikal arıtma teknolojileri sayesinde doğa taklit edilerek suyun içerisindeki istenmeyen organik ve inorganik kirletici maddeler uzaklaştırılır. Bakteri ve mikroorganizmaların oluşumları engellenir. Atık sıvılar geri kazandırılır. Sağlık sektöründe geri kazanım elde edilen suyun birçok kullanım alanı bulunmaktadır.
Hastaneler, diyaliz merkezleri, rehabilitasyon merkezleri, veteriner klinikleri, poliklinikler, mobil sağlık hizmeti veren kuruluşları, afet bölgelerinde kurulan mobil veya konteyner tipi hastaneler, laboratuvarlar, ağız ve diş sağlığı klinikleri, otoanalizör cihazları, otoklav cihazları için medikal su arıtma sistemleri kullanılır.
Bakanlık onaylı "Su Arıtma Yönetmeliği" kapsamında su arıtma ve dağıtım sistemleri TSE 12426 Hizmet Yeterlilik Belgesi (YTS - TIBBİ CİHAZLAR İÇİN KURALLAR STANDARDI) almış ve firma tarafından yetkilendirilmiş yetkili teknik servis tarafından kurulmalıdır. Saf suyun takibinin düzenli yapılması gerekmektedir. Saflaştırılmış suyun iletkenliğinin, asitlik-alkalilik durumunun, pH değerlerinin, klor miktarının ve yumuşaklık değerlerinin kayıt altına alınması zorunludur.
- Suyun içeriğinin detaylı bir şekilde analiz edilmesi gerekir. Su analizlerine uygun olarak giriş ve çıkış su değerlerinin en verimli çalışabileceği cihazlar olmalıdır.
- Güncel teknolojiler kullanılmalıdır.
- Suyun üretilmesinden tüketimine kadar her aşamaya etkili çözüm getirme kapasitesine sahip yüksek teknolojik cihazlarla tasarım yapılmalıdır.
- Hastaneye özel debiyi, basıncı, sıcaklığı ve kapasiteyi karşılayacak saf su üretimi yapabilir özelliklere sahip olmalıdır.
- Medikal su arıtma sistemleri teknolojileri suyun temiz, güvenli, kaliteli olması dışında işletmelerin ihtiyacı olan kriterlerde veya değerlerde sahip su üretimi yapabilmelidir.
- İşletmelere uygun kontaminant değerlerine göre tasarım yapılmalıdır.
- Sistemi oluşturacak cihazların tasarımı yapılırken depolama tanklarının ve basınçlandırma setinin işletmeye özel hazırlanması gerekir.
- Duplex yumuşatma düzeneği, karbon filtrasyon ve geri yıkamalı kum filtrasyon düzeneklerinin amaca uygun ve ayarlanabilir olması gerekmektedir.
- Medikal su arıtma sistemlerinin tasarımı, montajı, sarf malzemeleri ve teknik servis hizmetlerini belirlemektedir. Bu yüzden doğru analiz ve değerlendirmelerle tasarlanmalıdır.
- Gri suyun içeriği sağlık kuruluşlarının veya hastanelerin hizmet verdiği alanlara, çalışan sayısına, hizmet alan kişi sayısına, tedavilerde kullanılan kimyasal maddelere ve temizlikte kullanılan maddelere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Tüm bu değişkenlik gösteren parametreler bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Değerlendirmeler sonrasında etkili çözüm getirecek cihazlarla tasarlanmalıdır.
- Yönetmeliklere uygun olmalıdır.
- Hastaneler virüs yayılmasına müsait ortamlardır. Bu yüzden dezenfeksiyon sistemlerinin yüksek performans göstermesi gerekir. Sıvı tıbbi atıklarını en iyi şekilde dezenfekte edebilecek, bakterilerin oluşmasını engelleyecek dezenfeksiyon cihazları kullanılmalıdır.
- Virüslerin yayılmasını engelleyecek Nötralize ve Dezenfekte cihazları ile çözüm getirilmelidir.
- Yumuşatma sistemlerinin istenilen değerlerde yumuşatabilmesi için su içeriğindeki iyonların tespitinin doğru yapılması gerekir. İyon değiştirici reçine yöntemlerinden hangisi ile yumuşatma sağlanacağı iyi belirlenmelidir.
- Fiziksel arıtma işleminde tüm kirleticileri ortamdan uzaklaştıracak filtrasyon sistemleriyle çözüm getirilmelidir. Suyun içerisinde uzaklaştırılacak maddelerin özelliğine göre farklı filtrasyon tekniklerinin kombine edilmesi gerekir.
- Atık sıvıların parametrelerine uygun pH değerinde kimyasallar ilave edilerek çöktürme, koagülasyon, flokülasyon işlemlerinin ihtiyaca uygun şekilde arıtılması gerekmektedir.
- Atık sıvıların doğaya zarar vermeden bırakılması veya yeniden kullanılması sağlanmalıdır.
- Depo ve kontrol panellerinin suyun kalitesini koruması ve teknolojilerin performansını izleyebilir olması gerekir.
- Hemodiyaliz çözeltilerinin seyreltilmesinde kullanılan suyun kimyasal ve bakteriyolojik kontrolünde Ek-1’deki Avrupa Birliği Farmakopesi’nde bildirilen sınırlar göz önüne alınmalıdır. Hemodiyaliz uygulamalarıiçin TS 266 içme suyu standartlarına uygunluk gerekmektedir. Standartlarda belirtilen bakteriyolojik ve kimyasal limitlere uygunluk gerekmektedir. Medikal su arıtma ile uyum sağlanır.
- Diyaliz Merkezlerinde kurulum öncesi su analizlerine uygun olarak doğru bir değerlendirme ile sistemlerin tasarlanabilmesi için medikal arıtma hizmeti veren kuruluşlar tercih edilmelidir.
- Riva Mühendislik olarak tüm sağlık kuruluşlarında sürdürülebilir çevre ve temiz su kaynaklarına olan taahhüdümüzle, ihtiyaca uygun debiyi, basıncı ve sıcaklığı karşılayan saf su üretme kapasiteli güncel teknolojik özelliklerde kullanımı kolay olan ünitelerle medikal su arıtma cihazlarıyla tasarlayıp projelendirmekteyiz.
- RİVAMED markamız kendi imalatımız olup belirtilen yönetmeliklere ve kalite standartlarına uygun teknolojilerdir. Amaca uygun genel su ve atık su arıtma tesislerinin projelendirilmesi, imalat, montaj, servis ve devreye alma konusunda uzmanlaşmış ve sektörümüzde lider bir konumda olan bir markayız.
RİVAMED Medikal Arıtma Sistemlerinde Kurulan Üniteler
Ters Osmoz: RİVAMED marka Ters Ozmoz cihazları Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz Yönetmeliği ilgili şartlarından 93/42/EEC Aktif Tıbbi Cihaz Direktifinin Ek 9 Kural 11'e göre IIb sınıfı, CE belgesine sahiptir.
En etkili teknolojilerden biridir. Sektörümüzdeki son teknolojik yeniliklerden olan membranlarla çalışır. Çok hassas olan Ters Ozmoz Membranları istenmeyen mikroorganizmaları, mineralleri ve maddeleri filtreler. %99'a varan tuz giderimi sağlar. Toksinleri ve ağır metalleri etkin bir şekilde filtreler.
Diyaliz ünitelerinde yaygın olarak kullanılır. Çalışma prensibi filtre ve membranlar sayesinde suyun moleküler yapısındaki çözünmüş maddeler süzülür. Böylece su kalitesi yükselir. Hemodiyaliz tedavisinde kullanılmak üzere hazır hale gelir. Diyaliz makineleri, hastanın kanını filtreleyerek vücuttan zararlı atık maddeleri, fazla tuz ve sıvıyı uzaklaştırır. Bu yüzden saf suyun elde edilmesinde çok önemli rolü olan son teknolojik yeniliklerden olan bir cihazdır.
CE Belgesi: 93/42/AT Tıbbi cihaz direktifi – Ek IX, Kural 11, Sınıf IIB |
Depolu ve deposuz çalışma özelliği |
Sürekli su analiz özelliği |
Dezenfeksiyon modu |
3000 litre/saate kadar saf su üretimi |
Atıksu geri kazanım ile su sarfiyatı |
Susuz çalışmaya karşı koruma |
Acil Stop Düğmesi |
Safety-test |
4” ince film kompozit (TFC) membran |
Sesli ve görsel arıza bildirimi |
Mikroişlemci kontrollü elektronik kumanda paneli |
Debi ölçer ve basınç ölçerler |
ASTM 316L Paslanmaz çelik membran kapları |
220 VAC, 380 VAC elektrik beslemesi |
ASTM 316L paslanmaz çelik su pompası |
ASTM 316L paslanmaz çelik şase |
IP44 Sıvı ve katı cisimlere karşı koruma |
Nötralizasyon ve Dezenfeksiyon: Nötralizasyon, asitik veya bazik özellikteki kimyasalların pH seviyelerinin dengeye getirir. Kimyasal atıkları zararsız atıklara dönüştürür. Asit, baz ve dezenfektanların ozon ile oluşturduğu kombinasyon ile atık su arıtımı başarılı bir şekilde gerçekleştirilir.
Deiyonizasyon: Deiyonize etmek amacıyla tasarımda kullanılır. Laboratuvarlarda saf su elde etmek için kullanılır. Deiyonizasyon ve Mixed Bed üniteleri çok etkilidir.
- Deiyonizasyon yöntemiyle suyun elektriksel iletkenliği düşürülür.
- Mixed Bed tekniği hem katyon hem de anyon deiyonizasyonunun birleşimini içeren bir tekniktir.
- Hassas analizler ve deneyler için gereken saf su, bu sistemler sayesinde elde edilebilir.
Ultraviyole (UV) Dezenfeksiyon: Kimyasal kullanım gerektirmeden, tat ve tuz değişimi yapmadan UV ışınları sayesinde mikroorganizmaların DNA'sını bozularak etkisiz hale getirilme işlemidir.
Ozon Dezenfeksiyonu: Hem kötü kokuları gidermek hem de temizlemek amacıyla kullanılır. Ozon, güçlü bir oksidasyon maddesidir. Zararlı mikroorganizmaları etkisiz hale getirmek için oksidasyon maddesi kullanılır.
Karbon Filtrasyon: Kontaminantların, klorun ve istenmeyen organik maddelerin giderilmesi için aktif karbon filtreleri kullanılır. Renk, tat, koku, organik, klor ve H2S uzaklaştırılır.
Mikro Filtreler: Mikron boyutunda kirliliğe sebep olan bazı mikroorganizmaları ve partikülleri uzaklaştırır.
Sterilizasyon: Rivamed markası altında kendi imalatını gerçekleştirdiğimiz sterilizasyon cihazları ile ihtiyacı karşılamaktayız.
RİVAMED olarak medikal cihazlarımızla sağlık kuruluşlarına verimli, güvenilir özelleştirilmiş çözümler sunmaktayız. Geniş ürün yelpazemizle her türlü hastane projesinde müşterilerimize kaliteli ve işlevsel hizmetler vermekteyiz.
RİVAMED markamız Türkiye Sağlık Bakanlığı Hemodiyaliz Su Arıtma Yönergesi ve Avrupa Farmakopesi'ndeki değerler baz alınarak uygun saflaştırmayı gerçekleştirecek CE Belgesine sahip teknolojilerdir.
RİVAMED markamız ile üretimini yaptığımız HD-RO ve RM modelleri kendi imalatımızdır. AMMI, ANSI ve ISO standartlarına uygun en kaliteli diyaliz suyunu sağlayabilen Tıbbi Cihazlar Direktifi (MDD) 93/42/AT'ye uygun CE sertifikasına sahip cihazlarımızla işletmelerin ihtiyacı doğrultusunda yazılımlarla sistemler oluşturmaktayız.
Medikal ve sağlık sektörü dışındaki diğer sektörlerde RİVATEC endüstriyel su arıtma sistemleri ile çözüm getirmekteyiz.