Hastaneler, sağlık kuruluşları, ağız ve diş sağlığı merkezleri, diyaliz merkezleri ve laboratuvar gibi tıbbi alanların hepsi medikal su arıtma sistemleri kapsamında yer almaktadır. Hemodiyaliz uygulamaları için kullanılan suyun kalitesinin Türkiye Sağlık Bakanlığı Hemodiyaliz Su Arıtma Yönergesi ve Avrupa Farmakopesi’ndeki kontaminant değerlerine uygun olması, hem bakteriyolojik hem de kimyasal limitlerde olması gerektiği belirtilmiştir.
Medikal alanlarda hemodiyaliz çözeltilerinin seyreltilmesinde kullanılan arıtılmış suyu elde etmek için standartlarda belirtilen koşullar sağlanmalıdır. Cihazların kurulum sürecini kapsayan, şase, kaplama, borulama, membran, pompa ve elektrik prosesleri amaca uygun olarak özel tasarlanmalı ve tıbbi cihazlar sınıfında (MDD veya MDR) CE belgesi ve işaretine sahip olmalıdır. Sistemin verimli çalışması ve zararlı bakteriler ve endotoksinlerinoluşturabileceği kontaminasyonları engellemek için düzenli bakım onarım ve uygun şartlarda yapılan dezenfeksiyon işlemi gerekmektedir. Yapılan dezenfeksiyon işlemi sonrasında durulama ve kalıntı kontrolü prosesleri ile süreç takibi sağlanmalıdır.
Hastanelerde hemodiyaliz uygulamaları için kullanılan su kaliteli olmalıdır. Su arıtma sistemleri sayesinde şebeke ve kuyu suyu organik ve inorganik kirletici maddelerden ayrıştırılır. Ayrıca bakteri ve mikroorganizma oluşumları engellenir. Sağlık kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu teknolojik yazılımları içeren RİVAMED marka hemodiyaliz su arıtma cihazları, belirtilen ve ihtiyaç duyulan kapasitede, uygun teknik spesifikasyonlara ve Avrupa Farmakopesi, AAMI, ANSI ve ISO gibi su standartlarının belirlendiği yönetmeliklere uygun verimlilikte su arıtımı ve dağıtımı yapmaktadır.
Suyun Sağlık Kuruluşlarında ve Hastanelerde Kullanım Alanları
→ İçme suyu üretimi,
→ Kullanım suyu,
→ Laboratuvar,
→ Sterilizasyon Üniteleri,
→ Diyaliz Üniteleri,
→ Çamaşırhaneler,
→ Mutfak,
→ Hastane atık suları
Arıtılmış suyun medikal alanlarda hangi tıbbi bölümde nasıl kullanılacağı önemlidir. Kullanılacağı tıbbı bölüme göre suyun kalitesinde farklılıklar olmaktadır. Bu yüzden arıtma sistemleri amaca göre kurulmalıdır. Örneğin sterilizasyon arıtma sistemlerinde kullanılan ters ozmoz cihazı ile hemodiyalizde kullanılan cihaz farklıdır. Medikal su arıtma sistemlerinin ne amaçla kullanılacağı tasarımı, montajı, sarf malzemeleri ve teknik servis hizmetlerini belirlemektedir. Ayrıca, sistem tasarımında depolama tanklarının ve basınçlandırma setinin kapasiteye ve amaca uygun seçilmesi gerekir. Geri yıkamalı kum filtrasyon, karbon filtrasyon ve duplex yumuşatma düzeneği amaca uygun ve ayarlanabilir olmalıdır.
Ters ozmoz saflaştırma işlemi arıtma sisteminin en önemli işlemidir. Doğru membran ve basınç ile saflaştırma belirtilen değerlerde sağlanabilir. Ters ozmoz membranları için sıcaklık ve pH değerleri kullanım amacına uygun bir çözüm sunmalıdır. Örneğin diyaliz tedavisi için kullanılan teknolojik cihazın klor ve kloraminlerin giderebilmesi çok önemlidir. Aksi takdirde hastalarda hemolitik anemi problemi yaşanabilir.
Laboratuvarlarda yapılan testlerin güvenliğinin sağlanmasında kullanılan saf suyun kalitesi belirleyici bir unsurdur. Çünkü kullanılan solüsyonların içinde % 99'dan daha fazla bakteriyolojik ve canlı organizma bulunmaktadır. Bu medikal alanın aynı zamanda hijyenik bir alan olması da çok önemlidir. Saflığının sağlanması hijyenik bir alan oluşturmada da etkilidir. Test veya deneyler sonrasında atılacak sıvıların nötralize ve dezenfekte edilmesi kaliteli suyun elde edilmesi kadar önemlidir. Tüketilerek elde edilen sıvıların dışarıya atılmadan önce tehdit unsuru oluşturmaması için de arıtma işlemi önem kazanmaktadır. Medikal ve endüstriyel alanlarda tüketilen sıvılarında izlenmesi, işlenmesi ve tasfiye edilmesi insan sağlığını ve çevreyi korumak amacıyla mutlaka yapılmadır.
Hemodiyaliz tedavisi için kullanılan suyun içerisindeki toksik olan maddelerin miktarlarının hemodiyaliz uygulamalarının standartlarına uygun limitlere düşürülmesini sağlamak için doğru bir arıtma sistemiyle çözüm getirilmesi gerekmektedir.
Sağlıklı bir insanda günlük su tüketimleri 2 litre kadardır. Vücudumuzun çalışma sistemi sayesinde besinler parçalanır, zararlı maddeler ve fazla sıvılar vücuttan atılır. Fakat böbrek yetmezliği problemi yaşayan kişilerin vücutlarının çalışma sistemindeki problemler nedeniyle dışarı atamazlar. Vücuttan atabilmeleri için hemodiyaliz tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavi sayesinde hastalar bir seansta 120 litre tüketirler. Bu yüzden arıtma işlemi için kullanılan teknolojilerin saflaştırma kabiliyeti ayrı bir önem kazanmaktadır.
Hemodiyaliz tedavisi yapılan medikal alanlarda amaca uygun kalitede saflaştırma işleminin yapılabilmesi için farklı arıtma işlemleri gereklidir. Bu farklılıklar hem cihazın hem de cihazın bulunacağı cihaz odasının da özelliklerini belirlemektedir. Çalışma ortamının kapasitesine, odanın alacağı ışık yapısına, diğer ortam koşullarına ve elde edilmesi gereken saf miktara göre tasarlanıp kurulmalıdır. Havalandırma koşulları sağlık için kalite standartları yönetmeliğine uygun olmalıdır.
Medikal arıtma sistemleri kapsamında diyaliz hastaları için diyalizat yapmak, karıştırma konsantresi, diyalizörün yeniden işlenmesi ve konsantre sürahileri temizlemek amacıyla kullanılmaktadır. Amaca uygun kalitede saflaştırma işlemi için iyon değişimi, ters ozmoz, ultraviyole dezenfeksiyon, adsorpsiyon ve filtreleme gibi fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasalarıtma ünitelerinin kombinasyonları kullanılarak arıtma gerçekleştirilir.
Riva Mühendislik olarak her medikal alana uygun her tür kirliliği temizleyebilen farklı sistemler tasarlamakta ve projelendirmekteyiz. Medikal alanın ihtiyacına göre farklı kapasitelere anahtar teslim çözüm getirecek sistemler oluşturmaktayız. Özellikle yoğun bakım üniteleri için mobil su arıtma düzeneklerimiz bulunmaktadır. Tasarladığımız teknolojik cihazlarımız ile farklı kapasitelerde hemodiyaliz makinelerini de beslemektedir. Özel, şehir veya devlet fark etmeksizin tüm hastanelerin ihtiyaçlarına göre uygun kapasitelerde çözüm getirmekteyiz.
Riva Mühendislik teknolojileri ve sistemleri, güncel teknolojik özelliklerledir ve kullanımı kolay olan cihazlardır. RİVAMED markamız ile üretimini yaptığımız HD-RO ve RM modellerini kapsayan cihazlarımız, kendi imalatımız olup belirtilen yönetmeliklere ve kalite standartlarına uygundur. Riva Mühendislik teknolojileri ve sistemleri bünyesinde güncel teknolojik özelliklerde ve kullanımı kolay olan cihazlar bulundurur ve bunları müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirmeyi amaçlar. AMMI, ANSI ve ISO standartlarına uygun en kaliteli diyaliz suyunu sağlıyoruz ve sistemlerimiz için Tıbbi Cihazlar Direktifi (MDD) 93/42/AT'ye göre CE sertifikasına sahiptir. RİVAMED marka Ters Ozmoz cihazları Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz Yönetmeliği ilgili şartlarından 93/42/EEC Aktif Tıbbi Cihaz Direktifinin Ek 9 Kural 11'e göre IIb sınıfı, CE belgesine sahiptir. CE belgesine sahip olarak Türkiye Sağlık Bakanlığı Hemodiyaliz Su Arıtma Yönergesi ve Avrupa Farmakopesi'ndekideğerler baz alınarak uygun saflaştırmayı gerçekleştirecek kapasiteye sahip cihazlardır. Her türlü projedeki debiyi, basıncı ve sıcaklığı karşılayan saf su üretme kapasitesine sahiptir. RİVAMED marka Ters Ozmoz cihazları Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz Yönetmeliği ilgili şartlarından 93/42/EEC Aktif Tıbbi Cihaz Direktifinin Ek 9 Kural 11'e göre IIb sınıfı, CE belgesine sahiptir. CE belgesine sahip olarak Türkiye Sağlık Bakanlığı Hemodiyaliz Su Arıtma Yönergesi ve Avrupa Farmakopesi'ndeki değerler baz alınarak uygun saflaştırmayı gerçekleştirecek kapasiteye sahip cihazlardır. Her türlü projedeki debiyi, basıncı ve sıcaklığı karşılayan saf su üretme kapasitesine sahiptir.
Su filtreleme sistemlerinin önde gelenlerinden ters ozmoz teknolojimiz standart olarak toplam çözünmüş katı maddeyi (TDS) 2000 ppm'e kadar saflaştırma yapabilmektedir. En hassas membran filtrasyon özelliği sayesinde üretim sırasında daha az enerji kullanılmasını sağlar. Bu sistemlerimiz sesli ve görsel arıza bildirimi yapabilmektedir. IP44 sıvı ve katı cisimleredayanıklılık ve susuz çalışmaya karşı yüksek koruma özelliğindedir. Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz Yönetmeliği ilgili şartlarından 93/42/EEC Aktif Tıbbi Cihaz Direktifinin Ek 9 Kural 11'e göre II b sınıfı, CE belgesine sahiptir.
Teknolojilerimizde dağıtım hattında ekstra güvenlik sağlayan mikron altı filtreler bulunmaktadır. Dağıtım hattı için olan bu filtrelerimiz 0.22 um gözenek çapına sahiptir. Dağıtım hattında dönüş ve çıkış hattında olmak üzere paslanmaz çelik numune alma valfleri bulunmaktadır. Dağıtım hattının mesafesine ve taleplere göre depolu ve deposuz çalışma özelliğindedir ve devamlı su analizi gerçekleştirilebilir.
Suyun özelliğini değiştirmeden içindeki mikroorganizmaların etkisizleştirildiği RİVAMED ultraviyole dezenfeksiyon teknolojileri yüksek oksidasyon ve dezenfeksiyon kabiliyetine sahiptir. Ultraviyole ışınları mikroorganizmaların DNA yapısını bozarak etkisiz hale gelmelerini sağlamaktadır. Böylece küçük partiküller ve katı maddeler yarı geçirgen membran kullanılarak saflaştırılması en iyi seviyeye getirilmektedir.
RİVAMED teknolojilerimiz medikal alanların ihtiyacı olan yumuşak su sağlamak için yumuşatma özelliğine sahiptir. Yumuşatma özelliği sertliğe sebep olan magnezyum ve kalsiyum iyonlarının giderilmesi için kullanılan iyon değişim işlemidir. Bu özelliğin en büyük avantajlarından biri kullanılan alanlardaki cihazlarda kireçlenmeyi önleyerek tesisat temizliği ve değişimi ve elektrik tasarrufuna katkıda bulunmasıdır.
RİVAMED marka su arıtma cihazları ile tüm medikal alanlarınızda sağlıklı ve kaliteli su elde edin…