Kullanılan suların tasfiyesi için mevcut sıvı su kesikli ardışık reaktör (SBR veya AKR), hareketli yatak biyoreaktör (MBBR), membran biyoreaktör (MBR) arıtma sistemleri sayesinde fiziksel, kimyasal, biyolojik ve membran işlemlerden geçirilerek yeniden kullanılabilir hale getirilmektedir. Bu teknolojiler sayesinde yüksek kalitede içme suyu da elde edilebilmektedir. Konteyner tipi arıtma ve geri kazanım üniteleri ile altyapısı bulunmayan yerler için de çözüm getirilebilmektedir.
Atık su geri kazanımı, arıtılmış atık suyun tekrar kullanılabilir kaynaklara dönüştürülmesidir. Evsel, endüstriyel, tarımsal, yağmur suyu, deniz ve kıyı atık su arıtma işlemleri, atıkları tekrar kullanılabilir hale getirmek için uygulanmaktadır.
Atık Su Arıtma Sistemlerinde Yeni Teknolojiler ve Faydaları
Atık su geri kazanımı Dünya'da doğal kaynakların korunması, çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması, gelecekte su sıkıntısı yaşanmaması, ekonomik olarak maliyetlerin azaltılması, yasal prosedürlere uyulması ve en önemlisi insan sağlığı açısından çok önemlidir. Kullanılan suların tasfiyesi için mevcut sıvı su kesikli ardışık reaktör (SBR veya AKR), hareketli yatak biyoreaktör (MBBR), membran biyoreaktör (MBR) arıtma sistemleri sayesinde fiziksel, kimyasal, biyolojik ve membran işlemlerden geçirilerek yeniden kullanılabilir hale getirilmektedir. Bu teknolojiler sayesinde yüksek kalitede içme suyu da elde edilebilmektedir. Konteyner tipi arıtma ve geri kazanım üniteleri ile altyapısı bulunmayan yerler için de çözüm getirilebilmektedir.
Atık su geri kazanımı, arıtılmış atık suyun tekrar kullanılabilir kaynaklara dönüştürülmesidir. Evsel, endüstriyel, tarımsal, yağmur suyu, deniz ve kıyı atık su arıtma işlemleri, atıkları tekrar kullanılabilir hale getirmek için uygulanmaktadır.
Atık Suların Geri Dönüşümünün Kullanım Alanına Göre Faydaları
Geri kazanım sistemleri birçok alanda hem dünyamız hem de yaşamımız için yaşama değer katan faydalı teknolojilerdir.
Endüstriyel Atık Su:
Endüstriyel tesisler yoğun tüketim yapan tesislerdir. Endüstride geri kazanım yüksek kalitede su elde edilmesi, su tüketiminin engellenmesi, doğal kaynakların korunması, enerjinin korunması, tatlı su maliyetlerinin azaltılması açısından oldukça faydalıdır. Ayrıca su arıtma sistemleri işletmeler için en önemli yatırım faaliyetlerinden biridir. Üretim kapasitesinin iyileştirilmesine, operasyonel verimliliğin artırılmasına ve maliyetlerin azaltılmasına katkıda bulunur. Tekstil atık su geri kazanımı günümüzün en önemli atık su arıtma sistemlerini oluşturur.
Evsel Atık Su:
Yaşam alanlarında kullanılan su yüksek oranlarda temizlenerek yeniden kullanılabilir hale getirilebilmektedir. Askeri birlikler, mülteci kampları, afet bölgeleri, toplu konutlar, tatil köyleri, oteller, üniversiteler, okullar, yurtlar, AVM’ler, şantiyeler, devlet kurumları, rezidanslar, plazalar, iş merkezleri, sosyal tesisler, spor tesisleri, camiler evsel atığın çok olduğu alanlardır. Tüm bu yaşam alanlarının kanalizasyon atıklarında deterjanlar, şampuanlar ve sabunlar sebebiyle kimyasal maddeler çok olmaktadır. Yerleşim yerlerinde geri kazanım ile hem su temiz olarak tekrar kullanılabilir hale gelmektedir. Hem de çevre kirliliğinin sebep olacağı maddi ve manevi kayıplar engellenmektedir. Geri kazanılmış evsel nitelikli atık sular bahçe sulama, araba yıkama ve hayvan besleme gibi uygulamalarda kullanılabilir.
Tarımsal Atık Su:
Tarım faaliyetlerinde sulamada, hayvancılıkta ve bitkileri korumak için kullanılan ürünlerde kullanılan sular geri kazanılabilmektedir. Tarımda tarım ilaçlarının kullanımı, sulama ve yıkama işlemleri nedeniyle çok fazla olmaktadır. Çevresel sürdürülebilir su yönetimi yapılabilmesi içinde mutlaka geri kazanım teknolojileri kullanılmalıdır. SBR, MBR, MMBR teknolojileri sayesinde suyun içerdiği azot ve fosfor gibi besin maddeleri geri kazandırılmaktadır. Bu besin maddeleri kimyasal gübre yerine doğal gübre üretimi yapılabilmesi için çok önemlidir. Ayrıca geri kazanım, bitkilerin sulanmasında da kullanıldığından daha kaliteli bitki üretimi, toprağın kalitesinin iyileştirilmesi ve artırılması için oldukça faydalıdır. Toprağın verimlilik kazanması çevresel sürdürülebilirliği sağlayarak dünyamıza da katkı sağlamaktadır. Özellikle erozyon riski olan bölgelerde erozyonu önlemesiyle de güvenli yaşam alanları sağlar.
Deniz ve Kıyı Atık Su:
Kıyı bölgelerinde gemi atıklarının, taşımacılığın ve kıyı yaşam alanlarının sebep olduğu kirlenmiş sular geri kazanılabilmektedir.
Tıbbi Atık Su:
Hastaneler, özel diyaliz merkezleri, sağlık kuruluşları, özel ağız ve diş sağlığı klinikleri, muayenehaneler insanların yoğun olduğu alanlardır. Hem su kullanımı, hem de sıvı tıbbi atıklar çok fazladır. Özellikle bu sıvılar arıtma işlemi yapılmadığında kanalizasyona karıştığında virüs bulunurluğu, bakterilerin üremesine ve yayılmasına sebep olmaktadır. Tıbbi atıkların arıtılıp yeniden kullanılabilir hale getirilmesi ile bakteri ve virüslerin oluşumu veya yayılımı engellenir. İnsan ve çevre sağlığı açısından geri kazanım çok faydalıdır. Arıtma sistemleri insan ve çevre sağlığı açısından güvenli bir yaşam alanı sunar.
Yağmur Suları:
Doğal kaynakların korunması, sulama kaynakları üretimi, yeraltı su seviyelerinin korunması ve çevre kirliliğinin azaltılması açısından çok faydalıdır ve doğal kaynakların tüketimini kontrol altına alınması çevresel sürdürülebilirlik açısından çok önemlidir. Geri kazanım iklimsel değişikliklerinin yaşanmasına önlem alınmasını sağlar. Ayrıca hem evlerde hem de işletmelerde maliyetlerinin düşmesine katkı sağlar. Arıtma sistemleri kurulurken iklim ve yağış miktarı dikkate alınmalıdır. Bu yüzden profesyonel kuruluşlar tarafından sistemlerin tasarlanıp projelendirilmesi önem arz eder.
Atık Su Arıtma Sistemlerinin Tasarımında Etkili Olan Unsurlar
- Tesisten ortaya çıkan atık suyun kalitesi
- Sistemin kurulacağı alanda elde edilmek istenen suyun kalitesi,
- Arıtma işlemleri sonrasında elde edilmek istenen suyun hangi amaçlar için kullanılacağı,
- Doğal kaynaklara erişim imkanının bulunmaması,
- Su kaynağından taşınmanın zor olacağı yerlerde olması,
- Yer sıkıntısı olan yerleşim yerleri,
- Ekstra bina gereksinimine ihtiyaç duyulması
Riva Mühendislik olarak atık su arıtma sistemlerinin tasarımında etkili olan unsurları bir bütün olarak değerlendirerek amaca uygun en doğru teknolojilerle tasarım gerçekleştirmekteyiz.
Atık Suların Geri Kazanımı İçin Su Arıtma Aşamaları
Filtrasyonla tutulan su ve atık sudaki toplam katıların ölçümü Askıda Katı Madde (AKM)’dir. Askıda Katı Maddeler arıtma yoluyla uygun şekilde uzaklaştırılmazsa, yüksek konsantrasyonlar alıcı ortamdaki su kalitesini düşürebilir.
Fiziksel İşlemler:
Mekanik olarak arıtma için kullanılan bir işlemdir. Mekanik bir hazırlıkla katı parçacıklar, askıda kalan zararlı maddeler, organik ve inorganik kirleticiler uzaklaştırılır. Mekanik olarak saflaştırma işlemi yapıldıktan sonra mekanik olarak geri kazanılmış elek kalıntıları kurutulur. Elde edilen çamur gübre olarak kullanılabilirken katı atıklar yakılarak yok edilebilir.
Biyolojik Arıtma İşlemleri:
Evsel ve endüstriyel nitelikli kullanılacak suların arıtılmasında kullanılan en etkili yöntemlerden biridir. Biyokimyasal oksidasyon, çamur çöktürmesi ve anaerobik atıksu arıtımı gibi işlemlerden geçirilir. Biyolojik organizmaların yardımıyla gerçekleştirilen bu uygulamada mikroorganizmalar atık suyu parçalayarak zararlı maddeleri ve organik kirleticileri uzaklaştırır. Aktif çamur sistemleri, biyolojik filtreler ve stabilize çamur sistemleri sayesinde biyolojik temizleme gerçekleştirilir. Biyolojik filtreler düşük enerji tüketimi yapan çok yer kaplamayan filtrelerdir.
AKR (ardışık kesikli biyoreaktör) denilen SBR sistemleri sayesinde doldurma, havalandırma, çöktürme ve deşarj işlemleri yapılır.
Biyolojik arıtma için Hareketli Yatak Biyoreaktörü denilen MBBR sistemleri de kullanılır. Çok sayıda hareketli biyofilmler ile Havalandırmalı bir reaktör içerisinde geniş bir yüzey alanı oluşturularak biyolojik büyüme sağlanır.
Kimyasal Arıtma İşlemleri:
Kimyasal reaktiflerin suyun temizlenmesini sağlandığı bir yöntemdir. Biyolojik temizliğin yeterli olmadığı arıtma işlemlerinde mutlaka kullanılması gereken sistemlerdir.
Özellikle endüstride kullanılan atık suların temizlenebilmesi için önemli bir işlemdir.
Bu atıklar yağ ve gres, ağır metaller, yüksek azot (N) ve fosfor (P) konsantrasyonları ve benzeri kirletici parametreleri içerir. Atık su değerlerinin doğru bir şekilde analiz edilerek en uygun tasarımın yapılmasının gerektiği bir işlemdir. Dezenfeksiyon, nötralizasyon, çökeltme, koagülasyon, flokülasyon ve pH ayarlama teknolojileri ile çamur sistemden uzaklaştırılır. Uygulamada doğru kimyasal seçimi suyun doğru bir şekilde temizlenmesi açısından çok önemlidir.
Membran Arıtma İşlemleri:
Membranlar aracılığıyla filtrasyon teknolojileri kullanılarak arıtma işlemi gerçekleştirilir. Uygun membran seçiminin yapılması çok önemlidir. Sistem tasarımında membran seçimi ile diğer teknolojilerin doğru seçilmesi de kaliteli su elde edilmesini sağlar. Bu uygulamada Membran Biyoreaktör (MBR), Ultrafiltrasyon (UF), Mikrofiltrasyon (MF), Nanofiltrasyon (NF) ve Ters Osmoz (RO) gibi işlemlerden geçirilir.
Membran Biyoreaktör denilen MBR sistemleri temizleme işleminin en yüksek kalitede yapılmasını sağlayan teknolojilerdendir. Aktif çamur işlemi ile membran filtrasyon işleminin birleştirilmesi sayesinde yüksek kalitede su elde edilir. MBR teknolojisi sayesinde bazı uygulamalarda çöktürme tankının kullanılmasına gerek kalmamaktadır.
Riva Mühendislik olarak sektördeki son teknoloji yeniliklerle Su arıtma alanında öncü çözümler sunmaktayız. Altyapısı bulunmayan alanlar için Paket Sistemler (mobil taşınabilir) kurarak en uygun atık su arıtma çözümünü sunmaktayız.
Riva Mühendislik anoksik tank, aerobik tank, membran modülleri, kontrol panosu, pompalar ve dozaj üniteleri gibi çoklu ünitelerin kombinasyonundan oluşmaktadır.