Ultrafiltrasyon diğer membran arıtmaları gibi koloit, askıda katı madde (AKM), organik ve inorganik polimerik moleküller, bakteri ve virüs gibi kontaminantları sudan ayırır. Ultrafiltrasyonun ters ozmoz sistemlerinden daha düşük basınç ile çalışması ve gözenek çaplarının daha büyük olması sistemleri birbirinden ayırır.
Yeraltı ve yerüstü su kaynakları, deniz suyu tuz giderimi işleminin ön arıtmasında ultrafiltrasyon yöntemini kullanabilirsiniz.
UF sistemlerinde besleme suyu pompası, suyu membran lifin içine itmek için gereken basınç kuvvetini sağlar. Ultrafiltrasyon membranlarının yüksek geçirgenliği ve ihmal edilebilir ozmotik etkileri ile nispeten düşük basınçlarda çalışmasına izin verir. Membran açık köpük yapısı olarak içi boş elyaf, düşük dirençli ve mukavemetli yapı sunar. Bu tür bir yapının yararı, membran yüzeyinde malzeme birikmesi nedeniyle süzüntü veya ürün akışı azaldığında membranın geri yıkanmasına izin vermesidir. UF geri yıkanabilir membran modülleri vasıtasıyla uzun vadede iyi arıtma verimi sağlar.