Bu işlemin gerçekleşmesi için ozmotik basınçtan daha yüksek bir basınca ve çözünmüş iyonik maddelerin geçişini sınırlandıran yarı geçirgen bir membrana ihtiyaç vardır. Ters ozmos prosesinde uygun basınç ve membran sayesinde saf su elde edilebilir. Ters osmoz teknolojisi bilinen en hassas membran filtrasyon teknolojisidir. Bu proseste stabil olarak %99 ve minimum %96 oranında tuz giderimi gerçekleşir.
Membran tıkanması ters ozmoz sistemlerinde en sık görülen problemlerden biridir. Membran yüzeyi sülfat, karbonat, silika gibi kimyasal tuzlarının kristalleşerek çökelmesi sonucu oluşan bir tabaka ile kaplanır. Bu tuzlar membranın gözenek ve kanallarını tıkayarak üretim verimini düşürür. Membran tıkanması asit ile yıkama işlemiyle giderilebilmektedir. Membranlarda kireç oluşumunda ham suyun pH değerleri önem taşır. Yüksek pH değerlerinde membran tıkanması ve kireçlenme riski fazladır. Membran erken tıkanmasını önlemek ve su arıtma verimini düşürmemek için ön arıtma ekipmanlarının uygun seçilmesi ve doğru işletilmesi önem arz eder.
Ters Ozmoz Kullanım Alanları
Ters ozmoz su arıtma sistemleri hemodiyaliz tedavileri, sterilizasyon su arıtma sistemi, acı su ve kuyu suyu arıtması, endüstriyel proses suyu hazırlama, içme suyu üretimi, kazan besi suyu hazırlama, demineralizasyon, deiyonizasyon gibi geniş bir kullanım yelpazesine sahiptir.